Bagare Klassrum
Restaurang och Livsmedel
Klassrum, dag, 1400 poäng
Bagare Klassrum
Arbetsuppgifter
Som bagare arbetar du i ett kreativt yrke med att baka olika typer av bakverk, till exempel matbröd, kaffebröd, tårtor och andra bakelser. Du kan använda dig av både maskiner och dina händer i arbetet. Förutom att baka så kan du också behöva planera vad som ska bakas och sköta inköp av råvaror.
Du kan arbeta på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier och konditorier som har egen servering där du tar emot kunder som vill köpa fika. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika typer av bagerier. På bagerier som säljer bakverk till butiker och liknande börjar du ditt arbetspass mycket tidigt. På de större industribagerierna är det ofta natt- och helgarbete och arbete i skift.
Förmågor
I yrket förekommer många tunga lyft av exempelvis mjölpåsar och bunkar. Du står och går stor del av din arbetstid, detta kan vara påfrestande för rygg, axlar och knän så en god fysik är viktigt som bagare och konditor. Du behöver också vara organiserad, stresstålig, kreativ med känsla för färg, form och smak samt kunna arbeta med flera saker samtidigt.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bagare och Konditor.
Länk:Bagare och Konditor
Ämnes-/kursplan
RLXAAE (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
RLXAAE-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Jämför skolor
Kurser (10 st)
- Bageri Nivå 1 (BAGI1000X)
- Bageri Nivå 2 (BAGI2000X)
- Bageri Nivå 3 (BAGI3000X)
- Bageri Nivå 4 (BAGI4000X)
- Choklad och konfektyr Nivå 1 (CHOK1000X)
- Konditori Nivå 1 (KONI1000X)
- Konditori Nivå 2 (KONI2000X)
- Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 (LIVM1000X)
- Måltid och bransch Nivå 1 (MALT1000X)
- Måltid och bransch Nivå 2 (MALT2000X)
Antal Kursstarter: 1